Recenzie: Vama - Better (2017)

     Imi cer scuze pentru lunga inactivitate, insa astazi am revenit cu o recenzie noua, mai exact recenzia albumului "Better", semnat de catre trupa Vama.
 
     Sunt fan Vama de foarte multi ani, am ascultat albumele Vama Veche la greu, iar albumele "Fericire in rate" si "Am sa ma intorc barbat" pot spune ca m-au marcat si m-au influentat foarte mult. Better a fost lansat pe 12 septembrie si este cel de al 3-lea album al trupei, dupa albumul omonim din 2008, si albumul "2012". Personal, pe mine niciodata nu m-au deranjat conflictele intre trupe, am ascultat ambele trupe implicate, atata timp cat acele trupe au scos muzica buna si de calitate. De aceea sunt fan si Vama Veche, si Vama, si Trupa Veche, deoarece toate trupele mi se par ca au ceva de zis in rockul romanesc, care si asa e mort.

     Sa ne intoarcem la album. Albumul contine 12 piese, in jur de 50 de minute de ascultat, si vom analiza fiecare piesa in parte.


    Albumul debuteaza cu "Summer Love", o piesa care inevitabil ma duce cu gandul la vara. Este o piesa mai indie si mai chill, aseamanatoare cu piesele The 1975 sau The xx. Orga de la inceputul piesei din start m-a trimis intr-o stare de transa si de meditatie. Starea pe care mi-a dat-o a fost una de nostalgie, gandindu-ma la vara perfecta, ce tocmai s-a terminat.

    Urmatoarea compozitie este "Burning Man". O piesa destul de catchy, care este un fel de a continuare a primei melodii. Piesa are un sound asemanator cu piesele Coldplay, si presimt ca va prinde bine la public, chiar si la cel mainstream. Prima data cand am ascultat piesa, recunosc ca mi-a venit sa sar in sus, mai ceva ca la Untold.

   Continuam cu "Riding High (Into the Light)". Piesa debuteaza cu un ritm relativ lent de chitara acustica, dar pe refren se schimba total ritmul, fiind unul mult mai rapid si mai energic, care pe mine ma duce cu gandul la unele piese Red Hot Chilli Peppers.Este o piesa perfecta pentru party-urile de rock alternativ, in nici un caz nu va prinde la publicul mai mainstream.

   Avansam spre melodia numarul 4, Start a Fight. Pe refren apare o fata tanara pe nume Larisa, fosta concurenta la Vocea Romaniei in echipa lui Tudor, iar acuma este membra a Agentiei de Vise(labelul baietilor de la Vama). Este piesa mea preferata de pe album, atat ca versuri, cat si ca sunet, incepand relativ lent, continuand cu un refren mai energic. Piesa este asemanatoare piesele Kings of Leon. Din nou, este potirivita pentru petrecerile alternative.

  "London Feeling" este un cantec extrem de linistit, un fel de continuare a piesei "Start a Fight". Debuteaza cu un ritm de chitara acustica, dar devenind mai energica pe parcurs. Tema melodica ma duce cu gandul la Epilog, o piesa celebra a lor. Starea pe care ti-o da piesa este din nou meditarea, deconectarea de provocarile zilnice, iti vine sa aprinzi o tigara, si sa uiti de toate aspectele negative. De asemenea, piesa este una care te poate inspira.

  Ajungem la jumatatea albumului, cantecul numarul 6 "In the Name of Love". Este o piesa de dragoste, in care protagonistul isi exprima dragostea nemarginita fata de iubita sa, iar povestea lor se sfarseste brusc, protagonistul luptandu-se cu depresia. Multi ar considera piesa o simpla balada de dragoste, si ar face o asemanare cu comercialele de pe radio din punct de vedere al temei muzicale, insa nu este deloc asa. Intro-ul piesei se aseamana oarecum cu Snow Patrol - Chasing Cars.

  "Memories Now" este primul single extras de pe album. Debuteaza cu o tema de chitara, similara cu intro-ul piesei Beck - Loser. Piesa este una foarte buna, cu un mesaj simplu si scurt "Memories are all we have". Cantecul este unul perfect pentru festivitatile de absolvire, dar si cand arunci o privire peste fotografiile vechi, sau iti vin in minte amintiri de neuitat.

 "Ghosts at War" este al 2-lea single extras de pe album. Este tot o piesa de dragoste, cu mici influente de blues, dar si cu influente de alte trupe cum ar fi Sunrise Avenue.Personal, piesa mi se pare mai slabuta, nu pot spune ca m-a surprins

 Ajungem la piesa numarul 9, "A Better Man for You". O piesa destul de linistitoare la inceput, inceputul fiind asemanator cu Uvertura de pe "Am sa ma intorc barbat". Dar pe refren piesa aduce din nou a Snow Patrol. Tema piesei este schimbarea omului ca persoana, iar uneori te gandesti cat de perfecti sunt altii, iar tu doar un nimeni.

 Piesa numarul 10 se numeste "Cure K". Larisa se intoarce iarasi pe referen. Piesa este in topul pieselor mele preferate de pe album. Acele trompete adauga un plus major piesei, dar si versurile sunt interesante.Sentimentul melodiei este unul clasic, acela cand intalnesti o fata foarte faina pe strada, si brusc ti se taie rasuflarea, iar tu te blochezi pe moment.

 Continuam cu melodia numarul 11, "Karma Game". Este o melodie cu caracter social, nefiind singura piesa cu caracter social al baietilor. Exemple: "Dumnezeu nu apare la stiri", "Declar pierduta tara". Piesa este dedicata politicienilor romani, si ar putea fi un imn al generatiilor mai tinere, prezenta la protestele impotriva politicienilor corupti.

  Si intr-un final ajungem la ultima piesa de pe album, "Fingers and Sin". Mi se pare un sfarsit linistitor si perfect pentru album, si nu stiu de ce, ma duce cu gandul la Ed Sheeran.Este din nou o piesa de dragoste, dar cu un final fericit, perfect pentru a incheia un album.


   In concluzie, albumul este un album reusit, sound-ul Vama este prezent, dar se vede ca este foarte mult inspirat din rockul britanic si american. Producatorul britanic James Lewis si-a pus si el amprenta intr-un mod pozitiv. Vocea lui Tudor pe alocuri nu suna deloc bine in engleza, dar uneori m-a si surprins intr-un mod placut. Se vede pauza de 5 ani intre albume, dar nu a fost in zadar, albumul este intr-adevar lucrat atent.

   Albumul este o varietate mare de stari, pe unele melodii iti vine sa meditezi si sa te deconectezi, iar pe altele iese rockerul din tine, si te simti ca la un concert Guns n Roses spre exemplu.

  Din partea mea , albumul primeste un 8/10. Nu este un album comercial din punctul meu de vedere, dar presimt ca totusi va prinde bine la iubitorii trupei, si de asemenea se va face remarcat si in afara.

 Albumul se gaseste digital pe Youtube, Soundcloud,dar si pe celalalte platforme de streaming(Deezer, iTunes, Spotify etc.), iar in format fizic se gaseste pe site-ul Agentiei de Vise, voi lasa un link mai jos.

 Link catre album CD: http://www.agentiadevise.ro/shop/?product=cd-vama-better


 Ne auzim cat mai curand cu urmatoarea recenzie. Numai bine, si la cat mai multa muzica buna ;)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Politica in Romania

Diferenta dintre generatii, mentalitati gresite, generatia tableta, tocilari