Recenzie: La Familia - Codul bunelor maniere (2017)

        Salutare tuturor, si bine v-am gasit. Dupa aproape 2 ani de inactivitate, cauzata de probleme cu bacul,facultatea, si alte nebunii, am decis sa continui din nou acest blog. Insa, am hotarat sa schimb in totalitate tema acestui blog. In loc sa imi spun parerea despre teme cotidiene, intr-un mod mai mult sau mai putin explicit, voi face recenzii la anumite albume, atat romanesti, cat si de afara.

      Astazi voi face recenzia albumului "Codul bunelor maniere" semnat de La Familia. Albumul a iesit in luna iunie, iar eu am astepat foarte mult acest album, inca de cand a fost anuntat, in luna ianuarie. Dar lasand la o parte introducerile plictisitoare, sa trecem la treaba. Albumul este alcatuit din 18 piese, si le vom lua pe fiecare in parte

     Albumul debuteaza cu un "Intro" destul de scurt. Intro-ul albumului este defapt tema de inceput din celebra emisiunea TVR-ista, "Teleenciclopedia. Cam atat de spus despre el, fiind o introducere de aproximativ 30 de secunde

     A 2-a piesa de pe album se numeste "Codul bunelor maniere", si da numele albumului. Pe referen apare Guz, un tanar foarte talentat din Chisinau, de care am aflat odata cu anuntarea albumui. Piesa este una buna, facand referire la legile strazii, si la scoala strazii, exprimata perfect prin urmatoarele versuri: "Daca gresesti la bautura te iertam/Daca gresesti ca esti pervers te exmatriculam". Piesa are un oarecare vibe de vara, asociendu-se oarecum cu "Zile insorite" o alta piesa celebra a baietilor, prezenta pe albumul din 2001 "Familiarizeaza-te".

    Cea de a 3-a piesa se numeste "Anunt informativ". Nu este o piesa propriu-zisa, ci un scurt interludiu, prin care sunt prezentate cateva rute aeriene in diferite limbi. Nu am inteles ideea acestui interludiu.

    A 4-a piesa se numeste "Fak. E in colaborare cu Jianu, un rapper nou venit, din zona Olteniei, care si-a lansat si el anul acesta albumul de debut "Din sudul fierbinte" (posibil sa ii fac recenzie in viitorul apropiat). Piesa e una buna si aceasta, o piesa egorap oarecum, prin simplul fapt ca atat cei 2 membri ai trupei, cat si Jianu se lauda cu abilitatile lor muzicale, cu duritatea lor, cat de grei pot fi ei invinsi, dar se face referire si la sfarsitul conversatiei normale, datorita dezvoltarii erei digitale.


   A 5-a piesa de pe album se numeste "Demonii". E in colaborare cu Marius Feder si Mahia Beldo. Mahia Beldo este cel care a produs majoritatea albumului, iar Marius Feder ne incanta cu refrenul. Piesa este una dintre preferatele mele de pe album, facand referire la demonii interiori, demonii ascunsi, Puya facand referire la demonii care i-au luat fratele de pe aceasta lume. Sisu mentioneaza de asemenea, despre demonii care te impedica sa realizezi ceea ce vrei.

   A 6-a piesa de pe Call Center. Din nou, aceasta nu este o piesa, ci un interludiu. Este o parodie la adresa politicenilor, prin prezenta unui om normal, revoltat deoarece acesta munceste din greu, tot nu are o viata in tocmai buna. Este o prefata perfecta pentru piesa numarul 7.

 Cea de a 7-a piesa este "Portret de politician". Este in colaborare cu Rashid, un tanar din Craiova, membru al trupei C.I.A. (nu din America, ci din Craiova, facand aluzie la piesa "Mai vrei"), acesta facandu-si aparitia pe refren. Piesa este un atac dur si categoric la adresa clasei politice, fiind mentionata si revolutia, si oamenii participanti care visau la democratie. Clipul piesei este de asemenea unul foarte bun prin aparitia lui Ceausescu intr-o forma sau alta.

 Continuam cu a 8-a piesa, "Oriunde in lume". Aceasta este in colaborare cu Rappy si Marius Feder. Rappy este un rapper roman, care in prezent este stabilit in State, el contribuind la mixarea si masterizarea albumului. Marius Feder este mentionat si mai sus, acesta facandu-si aparitia si in acest caz tot pe refren. Puya nu este prezent pe aceasta piesa. Piesa pe ansamblu, mi se pare slabuta, refrenul iarasi nu m-a impresionat. Cu toate ca tema piesei este una buna, dovedirea ca oriunde ai pleca in lume poti ajunge departe, livrarea piesei este una submediocra, din punctul meu de vedere.

 Ajungem la jumatatea albumului, la piesa 9, "Istoria Romaniei". Si aceasta este tot un interludiu, in care Puya face o scurta istorie a tarii noastre, de la Decebal si Traian, pana la Klaus Iohannis.

 Piesa numarul 10 este "In realitate", care a fost si prima piesa facuta publica de pe noul album. Guz isi face din nou aparitia pe refren. Piesa este iarasi una foarte buna, este din nou mentionata duritatea realitatii, cat de usor pot fi fraieriti unii oameni, ce cred oamenii defapt, cand adevarul este total la capatul opus.

 Am ajuns si la piesa 11, "Flakra". Un alt interludiu, prezentat din nou tot de Puya. Este o parodie amuzanta si ironica la adresa celebrului cenaclu Flacara.

 Continuam cu piesa 12, "Voodoo". Sisu este absent pe aceasta piesa. Este un atac direct, dar si ironic in acelasi timp, catre copiii care pe internet se cred puternici, dar in realitate fug de frica.

 Urmeaza piesa numarul 13, "Mama m-a facut de piatra". Este in colaborare cu Alex Musat, acesta facandu-si aparitia pe refren. Piesa este iarasi una foarte buna si solida, cu influente rock, si cu niste versuri foarte puternice, atat despre formatie, cat si despre efortul depus de cei doi, in drumul spre succes. Piesa contine un sample din melodia lui The Game, "Put You On The Game".

 Piesa numarul 14 este "Banca noastra". Si aceasta este tot un interludiu, care parodiaza reclamele la banci, ce le auzim peste tot.

 Avansam spre piesa 15, "Curaj". Connect-R isi face aparitia pe refren. Este o piesa solida, care mentioneaza ca ai nevoie de curaj ca sa razbesti in viata.Bucata de trap a lui Puya mi-a placut, prin simplul fapt ca este un atac ironic si subtil catre toti trapperii romani(poate voi vorbi si despre trap in viitor).

 Mergem mai departe, la piesa numarul 16, "Fata de la pagina 5". Piesa este in colaborare cu Anastasia, o tanara foarte talentata cu o voce buna, care a mai colaborat cu baietii in trecut pe proiectele solo.Piesa este buna si ea, facand o ironie catre fetele ce isi vand corpul pe internet.

 Ne apropiem de finalul albumului, piesa numarul 17, "Stii tu". Baxter isi face aparitia pe refren. Instrumentalul piesei este unul excelent, din punctul meu de vedere cam cel mai bun beat de pe album. Tema piesei este pasiunea celor doi pentru muzica.

 Si intr-un final ajungem la outro-ul albumului, "Zile bune". O incheiere destul de solida din punctul meu de vedere, Sisu facand o referire puternica la trecut, la prietenii lui decedati.

 In concluzie, albumul este unul foarte bun, fiind foarte bine primit dupa atatia ani de pauza, cei doi membri axandu-se pe proiectele individuale. Instrumentalele sunt de calitate, piesele sunt lucrate atent, DJ Wicked ne-a incantat cu niste scratch-uri impecabile. Si desi, nu l-am agreat pe Puya in ultimii ani, pe acest album m-a surprins placut, acesta dovedind ca se poate intoarce la origini, la trupa care l-a consacrat.Din partea mea albumul primeste un 9/10.

 Piese preferate: Demonii, Codul bunelor maniere, Mama m-a facut de piatra, Curaj

 Albumul se gaseste pe youtube, pe canalul oficial al trupei, dar si pe platformele digitale de muzica (Deezer, Zonga, iTunes, Google Play etc.), iar fizic pe magazinul trupei

 Link catre album: https://www.youtube.com/watch?v=53R_pOgcAiY&list=PLnQgvChq_Stl2VRzbyV69WjsDRHSDlLZv
Link pentru album fizic: http://www.lafamiliashop.com/cumpara/album-la-familia-codul-bunelor-maniere-30

 Va multumesc pentru rabdarea acordata, ne vom auzi cat de curand cu urmatoarea recenzie. Pana atunci multa pace, si la cat mai multa muzica buna ;)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Politica in Romania

Diferenta dintre generatii, mentalitati gresite, generatia tableta, tocilari

Recenzie: Vama - Better (2017)